Ocupació

El mercat laboral actual oferix oportunitats de treball a persones amb un determinat perfil de formació. Així la falta de reconeixement de l'experiència laboral acumulada constituïxen handicaps a l'hora de tindre una oportunitat laboral.

Amb l'objectiu de donar resposta a esta realitat, des de l'Àrea de Garantia Social i Ocupació posem mesures encaminades a adequar la formació de les persones als requeriments de les empreses. La Formació per a l'ocupació és la fórmula més adequada per millorar i actualitzar la formació dels treballadors i dels desocupats.

L'objectiu del departament de Formació és oferir una qualificació professional concreta a treballadors i desocupats vinculades a les exigències del mercat laboral millorant així les oportunitats d'accessos al treball. Es tracta de posar a l'abast del ciutadà recursos formatius que tinguen impacte en l'ocupabilitat, contribuint a la millora de la productivitat i competitivitat de les empreses.

La situació actual dels desocupats a Paterna és la prioritat del departament per a posar en marxa el Pla de Formació que atén les demandes i facilita l'accés a un lloc de treball.

Es dissenyen programes formatius, tant per a l'aprenentatge d'un ofici com per al reciclatge d'una formació laboral, tenint en compte tant les necessitats dels demandants com les del teixit empresarial de la zona.

Dirigida a persones desocupades i que té com a objectiu millorar i adequar el seu perfil a les demandes del mercat laboral.

Dirigit a demandants d'ocupació i que combinen la formació bàsica i professional amb la pràctica en empreses (Taller d'ocupació, Escuelas-Taller, TFILS, cases d'eoficios, etc. Son programes mixtos d'ocupació i formació per a millorar l'ocupabilitat de les persones desocupades.

Los Programes Formatius de Qualificació Bàsica (PFQB) estan dissenyats per a joves d'entre 16 a 21 anys que no hagen obtingut el títol de graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO). Aquests programes s'ajusten al calendari escolar de secundària i compten amb 960 hores distribuïdes en 6 hores lectives diàries. Les classes s'imparteixen en el Centre Polivalent Valentín Hernáez de Paterna en horari de 8 a 14:30 h.

L'oferta formativa dels PFQB és:

Operacions de reproducció manual o semiautomàtica de productes ceràmics (N.E.E.)
  • Reproducció de motles
  • Conformat de peces ceràmiques
  • Acabat de productes ceràmics
Operacions Bàsiques de Cuina
  • Tècniques elementals de preelaboració
  • Processos bàsics de producció
  • Tècniques elementals de servei
Activitats Auxiliars de Comerç
  • Tècniques bàsiques de marxandatge
  • Atenció al client
  • Preparació de comandes i venda de productes
Operacions Auxiliars de Serveis Administratius i Generals
  • Tècniques administratives bàsiques
  • Arxiu i comunicació
  • Atenció al client

A més de la Formació Específica, s'imparteix Formació Bàsica i el Mòdul de Formació en Centres de Treball (MFCT). La primera tindrà una duració de 384 hores, la segona 576 hores, mentre que el MFCT serà d'entre 80 i 150 hores. Aquest últim és un mòdul obligatori per a l'obtenció de la qualificació professional i es realitzarà preferentment en l'últim trimestre del curs. Per a poder realitzar el MFCT és necessari que l'assistència de l'alumnat d'almenys el 85% de l'horari del període lectiu.

Els PFCB són una oferta formativa adaptada a les necessitats específiques de l'alumnat que ha abandonat l'ensenyament reglat sense haver aconseguit els objectius previstos en l'Educació Secundària Obligatòria. També s'adapta a les persones que presenten necessitats educatives especials, associades a condicions personals de discapacitat o trastorns greus de conducta que hagen impedit la consecució d'aquests estudis secundaris. Aquests programes tenen com a objectiu adaptar-se a les circumstàncies personals dels seus destinataris i facilitar la seua inserció sociolaboral.

Cursos d'informàtica a la població en general amb l'objectiu de millorar la qualificació i adaptació a les noves necessitats del mercat laboral.

Objectiu:

Capacitar les persones en coneixements i competències necessàries per al compliment eficient del seu treball.

  • Curs gratuït de comptabilitat de 20 hores de duració

    Del 27 al 30 de setembre

    Inscripció: en el següent enllaç

  • Curs de motivació per a l'ocupació i busca d'ocupació

    Del 24 al 28 d'octubre i 2,3 de novembre

    Inscripció: del 3 d'agost al 19 d'octubre en el següent enllaç

  • Curso de deshabituación tabáquica

    Del 8 de octubre al 23 de noviembre

    Inscripció: hasta el 30 de septiembre en el següent enllaç

  • Curs busca activa d'ocupació a través del mòbil

    4 d'octubre de 9.30 a 12.30 h

    Inscripció: del 28 de setembre al 3 d'octubre

    Més informació en el següent enllaç

    Més informació e inscripcions per als cursos que tenim actualment dirigits a la pàgina de l'administració electrònica tràmits electrònics realitzar el tràmit

Objectiu

Fomentar la formació professional especialitzada per mitjà de la promoció i el desenrotllament d'accions formatives per a millorar la qualificació professional dels desocupats i afavorir la inserció laboral i el desenrotllament professional.

Més informació i inscripcions per als cursos que tenim actualment dirigits a la pàgina de l'administració electrònica tràmits electrònics realitzar el tràmit.

Objectiu:

Cursos de formació amb la finalitat de millorar i adequar el perfil de les persones a la demanda del mercat laboral.

Objectiu:

Cursos per a desocupats amb l'objectiu de formar i donar resposta a la demanda del mercat laboral. Per a inscriure's en els cursos que actualment tenim:

Ajuntament de Paterna
Telèfono: 963053051
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Els projectes T'AVALEM, són projectes de formació en alternança amb l'ocupació que desenvolupen el programa mixt d'Ocupació-Formació Garantia Juvenil. Tenen com a objecte millorar la qualificació i la inserció professional dels joves mitjançant la realització de projectes de formació en alternança amb l'ocupació, a fi de facilitar una oportunitat laboral simultanieja a la formació necessària per a adquirir les competències que augmenten la qualificació-inserció de les persones treballadores formades.

PROJECTES T'AVALEM APROVATS:

L'objecte és augmentar l'ocupabilitat de les persones joves majors de 16 anys i menors de 30 que estiguen inscrits i beneficiaris actius en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, amb la finalitat de facilitar la seua inserció laboral. Aquest projecte combina formació amb ocupació, mitjançant la realització d'accions formatives en alternança amb la realització d'obres o la prestació de serveis d'utilitat pública o interés social. En el cas del T'avalem Santa Rita l'objectiu habilitar un espai públic situat en el barri de Santa Rita per a fer-la més accessible.

Amb 20 places en total, l'alumnat es repartirà entre les especialitats:

Especialitat Nivell Places
Operacions Auxiliars d'Obra de paleta de Fàbriques i Cobertes 1 10
Fàbriques d'obra de paleta 2
Muntatge i manteniment d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió 1 10
Operacions auxiliars de xarxes elèctriques 2

Es tracta d'un programa finançat per la Direcció General de LABORA, Servei Públic d’Ocupació i Formació de la Comunitat Valenciana. Els certificats de professionalitat que s'expedeixen són: Operacions auxiliars d'Obra de paleta de Fàbriques i Cobertes, Fàbriques d'obra de paleta, Muntatge i manteniment d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió, Operacions auxiliars de xarxes elèctriques.

A més dels continguts específics, s'imparteix formació complementària modular i formació addicional. L'alumnat es contracta durant 12 mesos per l'import del SMI (Salari Mínim Interprofessional) vigent. La duració total són 1.920 hores de formació alternades amb el treball. Les persones beneficiàries se seleccionen entre les persones inscrites en el Labora que sol·liciten accedir al programa. Les classes s'imparteixen en el Centre Polivalent Valentín Hernáez de Paterna.

L'objecte és augmentar l'ocupabilitat de les persones joves majors de 16 anys i menors de 30 que estiguen inscrits i beneficiaris actius en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, amb la finalitat de facilitar la seua inserció laboral. Aquest projecte combina formació amb ocupació, mitjançant la realització d'accions formatives en alternança amb la realització d'obres o la prestació de serveis d'utilitat pública o interés social. El projecte T'avalem La Coma té com a objectiu oferir un servei de suport i reforç administratiu bàsic en les diferents dependències i departaments municipals.

Especialitat Nivell Places
Operacions Auxiliars de Serveis Administratius i Generals 1 10
Activitats Administratives en Relació amb el Client 2

Es tracta d'un programa finançat per la Direcció General de LABORA, Servei Públic d’Ocupació i Formació de la Comunitat Valenciana. Els certificats de professionalitat que s'expedeixen són: Operacions Auxiliars de Serveis Administratius i Generals i Activitats Administratives en relació amb el client.

A més dels continguts específics, s'imparteix formació complementària modular i formació addicional. L'alumnat es contracta durant 12 mesos per l'import del SMI (Salari Mínim Interprofessional) vigent. La duració total són 1.920 hores de formació alternades amb el treball. Les persones beneficiàries se seleccionen entre les persones inscrites en el Labora que sol·liciten accedir al programa. Les classes s'imparteixen en el Centre Cultural Juan Antonio Vila Blasco “El Cura” en La Coma.

Normativa

Ordre 8/2022, de 15 de setembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores dels Projectes T'avalem, en desenvolupament del programa mixt d'ocupació – formació Garantia Juvenil, (DOGV 9.431, de data 20/09/2022).

Resolució de 4 d'octubre de 2023, del director general de LABORA Servei Valencià d'Ocupació i Formació, per la qual s'aprova la convocatòria per a la concessió de subvencions als projectes de formació en alternança amb l'ocupació que desenvolupen el programa mixt d'Ocupació- Formació Garantia Juvenil, amb càrrec a l'exercici pressupostari 2023, en aplicació de l'Ordre 8/2022. de 15 de setembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores d'aquestes.(DOGV 9699, DE 06/10/2023).

A qui van dirigits

Les persones destinatàries d'aquests programes seran persones joves majors de 16 anys i menors de 30 que estiguen inscrits i beneficiaris actius en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil.

Duració

Els T'AVALEM tindran una duració de dotze mesos equivalents a 1.920 hores de formació en alternança amb el treball. A l'alumnat se'ls contracta per l'entitat municipal mitjançant un contracte per a la formació per import del Salari Mínim Interprofessional vigent a cada moment.

Formació

La formació que s'imparteix és certificada. Són certificats de professionalitat de nivell 1 i 2. En aquest cas la no superació del primer nivell significarà l'expulsió del projecte. També s'imparteix Formació Complementària Modular i Formació Addicional.

Contractació

A l'alumnat se'ls contracta per l'entitat municipal mitjançant un contracte per a la formació per import del Salari Mínim Interprofessional vigent des de l'inici del projecte.

Com accedir

  • Alumnes
    Segons les bases que es publicaran en la web de Labora, han d'estar inscrits en la seua oficina d'ocupació i sol·licitar la formació interessada. La selecció de l'alumnat anirà precedida de la tramitació d'oferta de serveis formatius pel corresponent centre Labora.
  • Personal directiu, docent i auxiliar administratiu
    S'han publicat les bases generals en la web del Labora. Una vegada reunida la comissió de selecció es publicaran les bases específiques en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament.

PROCÉS DE SELECCIÓ:

1- SELECCIÓ DE PERSONAL DIRECTIU, DOCENT I AUXILIAR ADMINISTRATIU

Data de publicació de convocatòria pública: Accés tauler d'edictes

2- SELECCIÓ D'ALUMNAT/TREBALLADOR PARTICIPANT DE T’AVALEM

Aula Mentor és un programa del Ministeri d'Educació i Formació Professional per a la formació oberta, flexible i a distància a través d'Internet, dirigit a persones adultes l'oferta formativa de les quals es materialitza en un conjunt de cursos organitzats en àrees formatives i dissenyats a fi de millorar les competències personals i professionals dels potencials destinataris d'aquesta modalitat d'ensenyament.

L'Aula Mentor és un programa de formació en línia no reglada, flexible i amb tutorització personalitzada, dirigit a persones adultes majors de 18 anys. Té un extens catàleg de cursos amb els quals ampliar les seues competències professionals i personals que els permeten reforçar les possibilitats d'ocupabilitat.

El Programa compta amb una oferta de cursos referenciats al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, organitzats en àrees formatives i professionals, per la qual cosa existeix la possibilitat d'acumular i capitalitzar aprenentatges que són susceptibles de reconeixement en l'educació reglada a través dels Procediments d'Avaluació i Acreditació de Competències.

Tots els cursos del Programa Aula Mentor compten amb un acompanyament i tutoria telemàtica personalitzada, a més de suport que presten els administradors de l'aula.

Els cursos es realitzen a través d'Internet en dos o tres mesos depenent de la dedicació de cada persona. Una vegada finalitzat el curs i després de superar l'examen presencial es donarà un certificat d'aprofitament per part del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

Una vegada triat el curs, s'haurà de realitzar la matricula, cada curs té un cost de 48 euros pels dos primers mesos i després si es necessita més temps per a acabar-ho s'haurà de fer recàrregues mensuals de 24 euros en funció de les necessitats i disponibilitat per a acabar el curs.

L'alumne haurà de disposar de l'equipament informàtic i la connexió a internet que permeta la realització del cursos, com ara ordinador o Tauleta, així com tindre coneixements previs en el maneig de l'ordinador i Internet.

La inscripció es realitzarà mitjançant l'enviament de correu electrònic amb les dades personals i aportar la documentació del rebut de pagament del curs.

funcionamient

Existeixen dues opcions de formació:

  • Assistir a l'aula els dies i hores prèviament acordats amb l'administrador/a.
  • Seguir el curs des del seu propi domicili.

En tots dos casos l'alumnat marcarà el seu propi ritme d'aprenentatge. Manejarà material escrit (manual o fitxers de descàrrega per Internet).

Els continguts de cada curs es consideren suficients per a la formació de l'alumne/a en la matèria triada, i en seguir aquest un ritme d'acord amb les seues capacitats i temps disponible, la duració del curs no està predeterminada per endavant. L'avaluació és contínua i en superar l'examen final s'obté un certificat expedit pel Ministeri d'Educació.

matrícula

El termini de matrícula està obert durant tot el curs escolar, des de setembre fins a juliol. Per a realitzar la matricula poden dirigir-se a l'Ajuntament de Paterna, mitjançant qualsevol de les dues formes:

Una vegada confirmada amb les administradores d'aula la possibilitat d'inici del curs, en el cas que existisquen vacants, s'ha d'efectuar el pagament de la matrícula de 48 euros al número de compte: ES36 2100 1716 8902 0001 5142.

Aquest ingrés cobrir-los primers 60 dies i es pot pagar per transferència bancària. Una vegada realitzeu la transferència, s'ha d'enviar el justificant a l'administradora de l'aula per correu electrònic.

Una vegada efectuada la matricula, es té dret a:

  • Un compte de correu electrònic.
  • Accés a la “taula de treball del curs”, entorn virtual de formació.
  • Ús dels equips de l'Aula Mentor de l'Ajuntament de Paterna i un horari d'assistència.
  • Suport d'un/a tutor/a, que respondrà a qualsevol dubte del curs en menys de 48 hores.
  • Ajuda de l'administrador/a de l'Aula, que orienta a l'alumne/a en procés de formació.
  • A presentar-se en dues convocatòries. Si l'alumne/a opta per no presentar-se a examen pot fer-lo fins a un màxim de tres convocatòries.
  • Un certificat d'aprofitament expedit pel Ministeri d'Educació i Formació Professional.

recàrregues

S'ha establit una quota de 24 € per cada 30 dies.

Les normes que des del Ministeri d'Educació i Formació Professional s'han fixat i que és necessari complir amb la màxima puntualitat són les següents:

  • Quan a l'alumne/a li queden menys de 15 dies de matrícula activa, el propi sistema informàtic li avisa -en connectar o entrar en la taula de treball del curs- dels dies que té abonats. Abans que aquest comptador arribe a zero dies s'ha d'ingressar una altra mensualitat i comunicar l'ingrés a l'administrador/a.
  • L'administrador/a procedeix a recarregar els dies i el comptador reflecteix el nou termini. El procés és el mateix quan es realitzen noves recàrregues mensuals.
  • El curs finalitza quan la tutoria notifica a l'alumne/al fet que ha realitzat totes les pràctiques obligatòries del curs i li autoritza per a presentar-se a examen.
  • Una vegada finalitzat el curs no s'ha d'ingressar cap mensualitat, sinó esperar la pròxima convocatòria de proves finals, que es realitzen cada dos mesos aproximadament.
  • Si el comptador arriba a zero dies i no s'ha realitzat i comunicat l'ingrés, el propi sistema efectua la “baixa provisional”, concedint un període de 15 dies de marge. Si s'efectua l'ingrés, l'alumne/a torna a ser donat d'alta i conserva el mateix tutor/a. Pot reprendre el seu curs de manera immediata, però perd els dies negatius que havia acumulat.
  • Si passats aquests 15 dies no es fa l'ingrés, s'entén que s'abandona el curs i el sistema efectua la baixa definitiva. Si posteriorment l'alumne/a desitja reincorporar-se al curs, ha de començar el procés amb l'abonament de dues mensualitats i no se li garanteix tindre el mateix tutor/al fet que tenia anteriorment, però sí el manteniment dels progressos realitzats.

exàmens

Al llarg de l'any hi ha cinc convocatòries. Durant l'any 2024 les dates són les següents:

Núm. Convocatòria Dies d'exàmens Data límit de lliurament d'exercici
149 Del 5 al 9 de febrer de 2024 24 de gener de 2024
150 Del 15 al 19 d'abril de 2024 2 d'abril de 2024
151 Del 3 al 7 de juny de 2024 22 de maig de 2024
152 Del 30 de setembre al 4 d'octubre de 2024 18 de setembre de 2024
153 Del 9 al 16 de desembre de 2024 29 de novembre de 2024

El dia que s'indica queda configurat el llistat definitiu de l'alumnat que es presentarà a examen. Aquelles persones que no estiguen incloses en aquesta llista perquè el seu tutor/a no els ha autoritzat a això no podran presentar-se a la realització de la prova final.

Una setmana abans la persona responsable de l'Aula fixarà els dies i horaris en què es desenvoluparan les proves per a aquesta convocatòria, informant l'alumnat que estiga apte per a eixa convocatòria directament per correu electrònic.

el/la tutor/a i l'administrador/a

El/la tutor/a assignat atendrà i resoldrà tots els dubtes sorgits durant la formació en un termini màxim de 48 hores: aspectes relacionats amb el contingut o amb les activitats. A més, corregirà exercicis, proposarà tasques complementàries, orientarà i facilitarà l'aprenentatge i farà un seguiment de l'avaluació.

D'altra banda, l'administrador/a de l'aula els guiarà en els passos inicials d'accés a Internet i els facilitarà tot el relatiu a l'ús i maneig de les eines telemàtiques: configuració i maneig del correu electrònic, notícies, taula de treball del curs, etc.

calendari del curs

L'Aula roman oberta tot l'any, excepte el mes d'agost. L'1 d'agost, a les 0.00 hores, totes les matrícules es congelen automàticament (el tutor/a no atén l'alumnat i no es descompten dies de matrícula). L'1 de setembre, a les 0.00 hores, les matrícules congelades es descongelen, també automàticament.

També existeix la possibilitat -habitualment des del 15 de juny al 31 de juliol- de congelar voluntàriament la matrícula. En eixe cas és necessari comunicar la intenció de congelar a l'administrador/a perquè procedisca.

L'1 d'octubre, a les 0.00 h, les matrícules congelades voluntàriament, si no s'han descongelat, també voluntàriament, durant el mes de setembre, es descongelen automàticament.

certificats

En finalitzar el curs i una vegada superada la prova final, l'alumne/a obté un certificat d'aprofitament expedit pel Ministeri d'Educació i Formació Professional que garanteix el nivell de coneixements adquirits.

És el Ministeri el que s'encarrega de l'emissió dels certificats que s'envien a les aules. Quan els certificats arriben a l'aula, l'administrador/a de l'Aula Mentor avisa a els/as alumnes/as perquè els arrepleguen. En la nova plataforma de formació dirigida als cursos pertanyents a itineraris formatius, l'alumnat pot descarregar-se directament els certificats acreditatius una vegada superat l'examen final.

consulta ací l'oferta de cursos

T'interessa