Paterna Ciutat del Foc

Al maig de 2021 la ciutat de Paterna va ser declarada pel Ple de les Corts Valencianes com “Ciutat del Foc”.

Un reconeixement a l'especial relació que manté la ciutat amb la pólvora i el foc, elements identitaris de la cultura dels paterners i paterneres i que formen part de les tradicions socials, culturals i festives del municipi.

Entre totes les celebracions d'actes de focs destaca la Cordà, declarada com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic en 2007 i Nacional en 2017 i que compta amb un himne propi: “Foc, foc i foc”. Una festa de pólvora que es remunta a diversos segles arrere. Ja en el segle XIX la presència de la Cordà queda constatada en els programes festius del municipi.

Per tot això, i amb l'objectiu de celebrar la declaració, l'Ajuntament ha posat a la disposició de diferents comerços el logo commemoratiu de Paterna Ciutat del Foc perquè puguen reproduir-ho en samarretes, tasses i altres objectes promocionals.

Festes de Paterna

Paterna disposa d'un ampli cicle festiu que s'inicia al mes de gener, amb la commemoració de Sant Antoni Abat, i que compta amb una gran participació, no només dels veïns, sinó també d'innombrables persones que ens visiten d'altres municipis.

La setmana del 19 de març tenen lloc les Falles en honor a Sant Josep en les quals participen 17 comissions falleres. En acabant ve la Setmana Santa, en què les confraries ixen al carrer en processons. Les festivitats del patró de la Vila, Sant Pere i la Mare de Déu d'Agost, porten a les festes majors durant la segona quizena d'agost.

Les Festes Majors de Paterna en honor al Santíssim Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer prenen els carrers de la ciutat cada segona quinzena d'agost, sota el lema "foc, festa i fe" que aglutina en un trinomi indivisible els Moros i Cristians, la devoció a Crist i la passió pel foc de la Cordà.

El pregó es converteix cada any en el punt de partida perquè la pólvora, les celebracions lúdiques, l'esport i els actes religiosos se succeïsquen durant dos setmanes. I és que les Festes Majors concentren, a més de la part festiva, un vessant cultural com els premis literaris Jocs Florals, l'entrega dels Coets d'Or a les personalitats o entitats més involucrades amb la festa, o una vasta programació repleta de música, actuacions teatrals i exposicions.

La família de Moros i Cristians, composta per 24 comparses, desplega al seu torn un dels majors atractius de les festes, les desfilades, que des de fa més de tres dècades representen la reconquesta que culmina amb l'entrega de les claus de la ciutat al rei Jaume I. Però sens dubte, la gran protagonista de les Festes Majors de Paterna és la Cordà, un esdeveniment únic en el món degut a la seua magnitud i espectacularitat, on els focs artificials il·luminen el cel l'últim diumenge d'agost. Declarada Bé d'Interés Turístic Autonòmic en 2007 i d'Interés Turístic Nacional en 2017, la Cordà fa esclatar mes de 70.000 coets de diferents models i classes amb la coordinació mil·limètrica de 400 tiradors y tiradores, que aconsegueixen una intensitat mitjana de foc pròxima als 2.000 coets per minut.

Gastronomia de Paterna

Quant a la gastronomia paternera, està basada en la mediterrània, molt rica en verdures i arrossos, i té la paella valenciana com a plat principal.

Menció especial mereixen els famosos catxaps, uns dolços de pasta fullada farcits amb una crema deliciosa i especial. L'elaboració, tant a nivell dels ingredients com de la tècnica de cocció, està basada en un recepta secreta i solament poden comprar-se en el forn del Rosari únic que compta amb la recepta patentada.

T'interessa