Infraestructura, Serveis i Medi Ambient

Campaña Mosquito Tigre

El mosquit tigre, per tots conegut per les seues molestes picades, és una espècie exòtica i invasora que a més suposa un risc per a la salut pública, ja que és vector de fins a 22 malalties entre elles el Dengue i Zika. D'ací la importància de combatre-ho.

La campanya Adeu al Mosquit Tigre arranca al juliol de 2023 en el municipi de Paterna, que col·labora amb la Conselleria d'Agricultura per a l'aplicació del Mètode TIE (Tècnica de l'Insecte Estèril), un mètode en el qual la Conselleria és experta ja que porta aplicant-lo més de 15 anys contra una altra espècie plaga com és la mosca del Mediterrani, i ara més de 5 anys contra el mosquit tigre.

El Mètode TIE, aplicat al mosquit tigre, és un mètode de control biològic consistent en l'alliberament de milions de mosquits tigre mascle, estèrils. Encara que s'aparien quan se solten, no es reprodueixen perquè s'han esterilitzat prèviament.

Així s'aconsegueix reduir la seua població. La Conselleria d'Agricultura cria, esterilitza i solta al mascle perquè és el que no pica, la que pica i la que provoca molèsties és la femella del mosquit tigre. Per aquesta raó, l'alliberament de milers de mosquits tigre mascle cada setmana, no suposa risc per a la salut humana.

Aquesta informació és essencial per a la població dels municipis on la Conselleria d'Agricultura actua previ acord de col·laboració i ha suposat un dels motius principals per a crear la campanya de comunicació Adeu al Mosquit Tigre.

El Mètode TIE és respectuós amb el medi ambient i la salut de les persones en la lluita contra plagues. No contamina, no afecta espècies beneficioses i no genera resistències als insecticides. És per tant un mètode de control biològic, no químic.

El Mètode TIE porta aplicant-se més de 60 anys contra plagues a tot el món. És un mètode promogut per l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, ja que l'esterilització del mosquit tigre criat en massa, s'aconsegueix gràcies a la seua irradiació amb raigs gamma o raigs X, de manera que, encara que continuen sent sexualment competitius, no poden reproduir-se.

Abans que Paterna, altres experiències pilot s'han desenvolupat des de 2017 a la Ribera Baixa (Polinyà de Xúquer i Albalat de la Ribera), amb un 80% de reducció de la població de mosquit tigre, i la Plana de Castelló (La Vilavella i Betxí) amb una reducció del mosquit tigre del 60%, poblacions amb les quals es continua col·laborant també durant 2023.

La campanya “Adeu al Mosquit Tigre” recull tota aquesta informació en la seua pàgina web, on la població podrà trobar també quines accions públiques a nivell local es realitzen i quines pràctiques ciutadanes es poden realitzar per a augmentar l'eficàcia del Mètode TIE (Tècnica de l'Insecte Estèril).

Durant tots aquests mesos, la campanya “Adeu al Mosquit Tigre” eixirà als carrers del municipi de Paterna en forma de tríptics, cartells informatius, Opis i entrevistes porta a porta per a facilitar l'accés a la informació de la seua població.

L'Ajuntament de Paterna, a través de l'Empresa Mixta Aigües de Paterna, realitza des de fa anys les tasques de control de plagues, en les quals es realitzen els tractaments de desinfecció, desinsectació i desratització, centrades especialment en la xarxa de clavegueram.

Per a la realització d'aquests treballs s'ha dissenyat un calendari per zones del municipi de Paterna (16 zones) per al tractament del clavegueram contra plagues de paneroles i rates.

programació campanya ram paterna 2023 Clic per a ampliar la taula

Nota: el calendari pot variar en funció de la meteorologia o per necessitats del servei

Per a facilitar el seguiment de les diferents campanyes de tractament s'ha implantat un sistema de marcat dels pous tractats, el qual es realitzarà mitjançant etiquetes adhesives. En cada tractament es modificarà el color d'aquesta etiqueta per a poder diferenciar un tractament dels anteriors.

primera campanya segona campanya tercera campanya quarta campanya

Mitjançant l'ús de les últimes tecnologies per a la determinació dels principals punts problemàtics, es focalitzen els esforços en les zones més necessitades, evitant així la repetició de tractaments en zones en les quals aquests són innecessaris, sent així més eficient en l'ús de recursos econòmics.

Tractaments

Al llarg de l'any es realitzen els següents tractaments:

  • Tractaments trimestrals en la xarxa de clavegueram per al control de rates i paneroles.
  • Revisió i tractament dels embornals sifònics per al control del mosquit tigre.
  • Tractament i inspecció d'esquers i portaesquers en parcs i jardins.

A fi de facilitar el seguiment de les campanyes de tractament, s'ha modificat el sistema de marcat dels pous tractats mitjançant adhesius en les trapes dels pous de registre de la xarxa de clavegueram. En cada tractament es modifica el color de l'adhesiu per a poder diferenciar-lo dels anteriors.

Durant els tractaments és possible que s'observen albiraments ocasionals d'unes certes plagues a causa de l'ús de potents productes per al control de les paneroles. Poden donar-se eixides a la superfície d'aquests insectes des del clavegueram. Aquests exemplars moriran en un curt espai de temps, fruit del tractament, i en cap cas colonitzaran nous llocs, ni s'establiran en ells per a continuar el seu cicle de vida.

Pla de zones de tractament

Per a comunicar incidències referent al tractament de plagues, poden posar-se en contacte amb Aigües de Paterna

Consells

Segueix aquests senzills consells per a previndre l'aparició de rates i paneroles a la teua casa o terrenys/garatges/edificis de la teua propietat

Rates

  • TAPA ELS ACCESSOS a llocs que puguen utilitzar com a nius o amagatalls.
  • TALLA BRANQUES per les quals puguen grimpar a altres zones més altes.
  • NO ACUMULES DESPERDICIS.
  • NO TOQUES PRODUCTES RATICIDES, NI ANIMALS MORTS sense la deguda protecció.
  • NO DEIXES AIGUA NI ALIMENTS al seu abast.

Paneroles

  • IMPEDEIX LA SEUA ENTRADA PASSIVA A casa amb els comestibles, la roba provinent de la bugaderia i altres paquets.
  • REPARA LES AIXETES amb fugides i evita que l'aigua es vesse.
  • MANTINGUES LA CASA NETA i ordenada.
  • EMMAGATZEMA ELS ALIMENTS en recipients tancats armaris de rebost.
  • NETEJA LES SOBRES dels menjars i guarda-les en recipients tancats.
  • USA ALGEPS PER A TAPAR LES CLIVELLES i clivelles en parets i pisos.

Aquest servei es realitza exclusivament en les vies i clavegueram públic, per la qual cosa per a erradicar una plaga en els domicilis privats cal contactar amb empreses especialitzades. A més, és recomanable conéixer els hàbits i característiques d'aquests animals i seguir uns senzills consells.

RatEs

Són animals socials que viuen en colònies i l'albirament d'una sola es deu al procés expansiu de tot un grup de rates.

Riscos sanitaris i danys

Transmeten nombroses malalties, com leptospirosis, salmonel·losis, triquinelosis, ràbia, pesta bubònica o tifus murí.

Contaminen grans quantitats d'aliment a través de la seua femta, orina o pèls; ocasionen danys estructurals en edificis i instal·lacions, destrueixen materials amb la seua activitat i fins i tot poden paralitzar indústries alterant processos d'alta tecnologia, són responsables d'incendi en edificis en provocar curtcircuits.

Control i desratització

Per a un control correcte de rates, ratolins és necessari conéixer el seu comportament i utilitzar els productes d'última generació amb les precaucions necessàries per a no provocar danys als éssers humans; per això, l'Ajuntament de Paterna duu a terme durant tot l'any treballs de desratització per a frenar la seua proliferació, però el millor remei és la col·laboració de tots en la lluita contra les rates.

En els encreuaments s'instal·larà un raticida anticoagulant d'última generació formulat com a bloc estrusionat parafinat (Resistent tant física com químicament a aquest efecte de la humitat i no produeix vessaments). Suspés amb filferro per damunt del nivell de l'aigua a 4 cm, amb una quantitat d'esquer de 200 gr. per posta. Realitzant-se una rotació de matèria activa.

Polvorització d'un insecticida residual sobre les superfícies per les quals l'insecte marxa, i tractar els refugis potencials.

Es realitza una rotació d'insecticides per a evitar l'aparició de resistències.

Paneroles

Viuen en clivelles i clivelles, davall dels mobles darrere de botelles i plats de cuina, sota les aigüeres, en desguassos, embornals i latrines. L'atrauen la calor i la humitat. S'alimenta de qualsevol cosa, en particular de comestibles, paper, cuir, cabells, teles, goma, esputs i altres paneroles. Són nocturnes i passen el 75% de la seua vida en els seus refugis (clivelles, escletxes,) Per aquests motius, per cadascuna que vosté veu es calcula que hi ha prop de 200 més amagades.

Riscos sanitaris

Són considerades com un dels principals transmissors de malalties a l'ésser humà a través de la contaminació d'aliments i d'utensilis de cuina per simple contacte.

Els seus excrements, així com parts del seu cos, poden contindre un elevat nombre d'al·lergògens que en persones sensibles poden provocar urticàries, esternuts o llagrimeig sever.

Per a un control correcte de les paneroles és necessari conéixer el seu comportament i utilitzar els productes d'última generació amb les precaucions necessàries per a no provocar danys als éssers humans; per això l'Ajuntament de Paterna duu a terme durant tot l'any treballs de desinsectació per a frenar la seua proliferació, però el millor remei és la col·laboració de tots en la lluita contra les paneroles

Característiques de la plaga

La Processionària del pi es la plaga más importante de los pinares mediterráneos. és la plaga més important de les pinedes mediterrànies. Deu el seu nom de "Processionària" a que es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó. El seu nom científic és Thaumetopoea pityocampa, pertanyent a l'Orde Lepidoptera, Família Thaumetopoeidae

El cicle biològic de la Thaumetopoea pityocampa és el següent:

  • A l'estiu apareixen les palometes de Processionàries del pi; s'aparellen i la femella posa els ous en les acícules dels pins, a partir de mitjan d'agost aproximadament.
  • Les erugues naixen als 30 o 40 dies de la posada, és a dir, entre mitjan de setembre i mitjan d'octubre (Hemisferi Nord).
  • Les erugues construïxen nius o bossa de manassos de seda que els servixen de refugi per a passar els freds de l'hivern.
  • Quan arriba la primavera, o finalitzant l'hivern (des de febrer a primers d'abril) , les erugues descendixen en fila al sòl, d'ací el nom de Processionària; se soterren i crisalidan dins d'un capoll. De les crisàlides sorgixen a l'estiu les palometes que s'aparellaran donant començament a un nou cicle.

"Pla de zones de tractament

Avís de plagues en zones municipals

  • 96 137 96 00
  • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Control de la plaga

Per al control de la plaga de la processionària dels pins (Thaumetopoea pityocampa) en les masses boscoses municipals de Paterna, de l'estudi del seu cicle biològic i de l'experiència derivada d'anys anteriors, fan falta actuacions diferents.

Mostratge i evolució de les poblacions de la plaga

A fi de conéixer l'evolució de les poblacions de les plagues en les pinedes de Paterna, determinar el moment en què es produirà el naixement de les erugues, la qual cosa permetrà afinar amb la data ideal dels tractaments i reduir el nombre de mascles que fecundaran les femelles.

S'hauran d'instal·lar abans de la primera quinzena d'Agost trampes que porten en el seu interior una xicoteta quantitat de feromones sexuals, procedint al recompte dels mascles atrapats en les trampes de forma setmanal.

Control de la plaga

Per a controlar la plaga de la processionària en les pinedes de Paterna, s'haurà de realitzar un tractament amb l'insecticida biològic Bacillus thuringiensis, compost per milions de bacteris les quals al ser ingerides pels primers estadis larvaris (l1 i l2) de la plaga creguen una prototoxina que destruïx el sistema digestiu.

Per a aconseguir els efectes desitjats de l'insecticida biològic Bacillus thuringiensis sobre poblacions larvàries de la pocesionaria (Thaumetopoea pityocampa) este haurà de ser aplicat 40-50 dies després de detectar el màxim nombre d'individus arreplegats en les trampes.

Atenció d'Incidències: Atendre a sol·licituds d'actuacions puntuals (derivades de queixes i reclamacions) , consistents en la retirada de nius, en aquells casos que la seua presència de lloc a algun tipus de risc a la població afectada, el seu caràcter serà puntual i estaran situats en via pública, col·legis, jardins o edificis municipals.

T'interessa