Biblioteques i Museus

Resol els puzles virtuals que ha preparat el Museu de Ceràmica de Paterna amb motiu del Dia Internacional dels Museus, 2021.

Aquests puzles virtuals són molt senzills de manejar. Simplement fes clic o punxa sobre les fitxes del puzle per a arrossegar-les pel tauler i col·locar-les on cregues, tal com faries amb un puzle normal. A més, en la part inferior trobaràs una sèrie d'icones que t'ajudaran a completar-los. D'esquerra a dreta:

  • Quadre: mostra la imatge del puzle completa
  • Fantasma: col·loca la imatge del puzle de fons, com a marca d'aigua, de manera que pots muntar les peces damunt
  • Quadre puntejat: ordena o desordena les peces de nou
  • Tres punts: reinicia el puzle, canvia el fons o accedeix a l'ajuda del joc i la configuració més completa
  • %: indica el percentatge del puzle que hem completat fins al moment
  • Temps: conta els minuts i segons que tardes a completar el puzle
  • Peça: juga en jigsawplanet.com
  • Fletxa: maximitza per a jugar a pantalla completa

Descarregar fullet informatiu

Entre el primer i el segon cercle de muralles que rodejaven Paterna en l'Edat Mitjana en un edifici de 1881 (l'antic ajuntament) es troba en l'actualitat el Museu Municipal de Ceràmica, en una zona del municipi que encara conserva el traçat sinuós de l'urbanisme de les ciutats musulmanes amb els seus carrers angostos i foscos. El visitant que s'acoste a l'edifici museístic trobarà en ell un fidel reflectisc de l'activitat terrissera que va ocupar a gran part de la població paternera durant els segles medievals i part de l'Edat Moderna, des dels segles XII-XIII fins a finals del segle XVI. Durant estos cinc segles la ceràmica procedent dels tallers terrissers de Paterna es va integrar en les xarxes comercials que la Corona d'Aragó va mantindre amb tots els ports del Mediterrani obtenint un merescut prestigi per la qualitat de les seues produccions.

El Museu Municipal de ceràmica de Paterna, sempre amb l'objectiu de conservar el Patrimoni Històric del nostre poble, ha procedit a estudiar, conservar, restaurar, exposar i publicar les peces que engrosan les seues col·leccions.

El Museu Municipal de Ceràmica de Paterna no sempre ha estat ubicat en la plaça del poble. Des dels seus començaments en la Torre, allà pels anys 80 del segle XX, passant pel seu establiment en el carrer Sant Agustí, fins a la seua ubicació actual s'ha dedicat amb gran ímpetu i esforç a mostrar, per mitjà d'exposicions o publicacions periòdiques, a tot aquell que s'acostara a les seues instal·lacions, el ric patrimoni que, any rere any, s'anava recuperant del nostre subsòl. Les labors de catalogació i investigació dels seus fons, així com les de desenrotllar activitats didàctiques figuren entre les seues prioritats més reconegudes.

Va ser reconegut com a museu Mitjançant Una Resolució de 23 de maig de 2000 passant a integrar-se en virtut de la Llei 4/1998 en el Sistema Valencià de Museus.

Plaça del Poble, s/n
Teléfono: 96 137 96 57
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Horari

D'octubre a juny

  • Dimarts i dijous de 10 a 13:30 h
  • Divendres de 16 a 20 h
  • Dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20 h
  • Diumenge de 10 a 14 h

De juliol a setembre

  • Dimarts i dijous de 10 a 13:30 h
  • Divendres de 19 a 23 h
  • Dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
  • Diumenge de 10 a 14 h

TARIFES: entrada gratuita

Servici arqueològic municipal

L'Ajuntament de Paterna, compte actualment amb un servici arqueològic, format per restauradors, dibuixants, operaris especialitzats, educadors, historiadors, arqueólogo... Des del moment de la seua creació en 1983, els seus treballs han permés descobrir un ric patrimoni ocult davall els nostres peus.

D'esta manera, han vist la llum, la vila romana, la trapa i la muralla del recinte fortificat que rodejava l'alcàsser àrab, la necròpolis islàmica, els dos barris terrissers medievals, etc.

Este equip vetla per la protecció i recuperació de tot el patrimoni descobert i per descobrir.

Història arqueològica de Paterna

Paterna és un municipi molt antic. El jaciment de la Lloma de Betxí en el bosc de la Vallesa ens demostra que els nostres primers veïns van habitar junt amb el Túria fa al voltant de 4000 anys, el segle XX abans de Crist, en plena edat del Bronze. El Museu de Prehistòria de València exposa peces, fotos i dibuixos interpretatius del jaciment.

Un poc més prop en el temps, en el segle IV a.C., la civilització ibera va habitar en la zona de Despeñaperros, entre Paterna i La Canyada, en la mateixa vall del Túria. També s'han trobat restes de cremacions en un jaciment del carrer del Crist, de la mateixa època.

Recentment, amb els descobriments realitzats en el solar de l'antiga fàbrica de Galletes Va riure, hem descobert que la civilització Romana també va formar part de la nostra història, concretament entre els segles I a.C. i VI d.C.

Sabem que la cultura islàmica va estar present a Paterna com a mínim a partir del segle XI, i que posteriorment amb l'arribada de Jaume I, entre la baixa edat mitjana i l'era industrial, en la que Paterna va destacar pels seus Molinos, que aprofitaven la força de l'aigua de la séquia de Moncada, per a transformar l'arròs en farines.

Publicacions pròpies

Centre de documentació

A més de les publicacions pròpies, el Museu compta amb una biblioteca especialitzada en bibliografia i documentació relacionada amb la ceràmica, el patrimoni i l'arqueologia. Per a poder accedir a ella, contacta amb nosaltres en Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o en el telèfon 96 137 96 57.

  • Visites lliures

    Horari d'obertura del Museu:

    D'octubre a juny

    • Dimarts i dijous de 10 a 13:30 h
    • Divendres de 16 a 20 h
    • Dissabte de 10 a 14 i de 17 a 20 h
    • Diumenge de 10 a 14 h

    De juliol a setembre

    • Dimarts i dijous de 10 a 13:30 h
    • Divendres de 19 a 23 h
    • Dissabte de 10 a 14 h i de 17 a 20 h
    • Diumenge de 10 a 14 h

    Plaça del Poble s/n Paterna (València)

    96 137 96 57 - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

    Estació de Paterna, metro línea AB

  • Visites organitzades

    Per a concertar visites contactar amb 96 137 96 57 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Fes clic en aquest enllaç i coneix totes les activitats que té preparades el Museu de Ceràmica: jornades didàctiques, conta contes, tallers, maquetes, visites guiades...

Aquest projecte, subvencionat per la Generalitat Valenciana i a través d'un estudi de la Universitat de València, ofereix mirades diverses dirigides a les col·leccions que alberguen cadascun dels museus participants, amb la intenció de generar nous discursos que permeten al visitant reflexionar sobre el paper de la dona, dels mites patriarcals o de la desigualtat social entre homes i dones.

Aquesta mostra temporal, presenta les cinc peces triades pel Museu de Paterna per al projecte i la relectura tècnica, elaborada pel seu equip professional. D'altra banda recull els treballs creatius desenvolupats en diversos tallers en relació al projecte.

Aquestes són les peces seleccionades:

Informació Alfabeguer | Informació Ballester | Informació Cossi | Informació Bol | Placa funerària

El Museu de Ceràmica Medieval de Paterna amaga entre les seues peces imatges, símbols, formes, usos i altres secrets que este taller posarà a disposició de la creativitat i imaginació dels participants per a la creació de contes.

Més informació

Biblioteca del Museu de Ceràmica

A partir d'un quadern de descobriments i la visita al Museu, els participants han de desxifrar els codis inscrits en les peces ceràmiques (autèntiques) trobades en els jaciments del nostre municipi.

L'empresa de servicis educatius Arqueodidáctica organitza visita amb taller per als centres escolars, en les que els alumnes coneixeran la nostra història en l'edat mitjana i pintaren una peça ceràmica decorada en blau i daurat, imitant els motius que s'exposen en el nostre Museu.

Des de 1956, diferents resolucions i tractats internacionals han arreplegat en les seues recomanacions o objectius l'aplicació d'activitats didàctiques com a estratègia per a la defensa del Patrimoni Arqueològic. En Nova Delhi 56 es parlava de "actividades educatives per a despertar i desenrotllar el respecte del públic pels vestigis del pasado"; a Londres 69 es proposaven "programas educatius per a suscitar i desenrotllar en el públic el valor del Patrimoni Arqueològic i el perill dels clandestinos"; i Lausana 90 assenyalava "la importància de la formació d'especialistes en programes educatius i el seu reciclaje".

En 1992 es firma el Conveni Europeu sobre la protecció del Patrimoni Arqueològic a Malta, acordant-se desenrotllar mesures de foment de sensibilització pública, "elaborando accions educatives amb vista a elevar i desenrotllar la sensibilització de l'opinió pública cap al valor del patrimoni arqueològic per al coneixement del passat i tinga consciència dels perills que amenacen este patrimonio".

La declaració de l'ONU sobre el Patrimoni Mundial, firmada a Budapest en 2002 confirma en primer lloc l'irrenunciable protecció del Patrimoni Cultural, per a proposar que este desafiament ha d'acompanyar-se entre altres mesures de "promover el patrimoni a través d'estratègies d'educació i concientización".

L'orde de 6 de Febrer de 1991 de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana establix que una de les funcions bàsiques dels museus és "el desenrotllament d'una activitat didàctica respecte dels seus contenidos". El patrimoni arqueològic és una de les competències bàsiques que establix la Llei de Bases de Règim Local per als muncipios.

  • Camp de treball - 1985

    En l'Estiu de 1985, l'Ajuntament va organitzar un Camp de Treball Internacional, en el que durant quasi un mes, jóvens de distinta procedència van col·laborar en les tasques arqueològiques del Servici Arqueològic Municipal.

  • Guia del Museu Municipal per a xiquets - 1992

    La Guia del Museu Municipal de l'any 1992 recorre les diferents sales del mateix, invitant-nos a viatjar en el temps segons les explicacions de "Guiatet", el cervo que hui és la imatge del logotip del Museu.

  • Les Casas de Paterna en el Renaixement - 1996

    En 1996 era "Canteret" qui guiava els xiquets per l'exposició dedicada al Renaixement. En esta ocasió diverses preguntes i proves recorrien el Museu perquè els xiquets completaren el quadern didàctic.

  • Quadern d'activitats del Museu Municipal - 1998

    "Draco" acompanyava en 1998 als escolars de Paterna en el seu recorregut pel Museu, indagant en la vida quotidiana dels nostres avantpassats i en tot el procés artesà, industrial i comercial de les terrisseries de l'edat mitjana, el període Gòtic i el Renaixement.

  • Història de Paterna 1: les ollerías i el Museu - 2002

    En 2002, la Regidoria de Cultura publicava el llibre "Historia de Paterna", escrit per Vicenta Ferrer Escrivà, i adornat amb els dibuixos de Pilarin Bayés de Lluna. En els seus continguts hi ha dos capítols dedicats als barris terrissers o Ollerías, i al Museu de Ceràmica.

  • Història de Paterna: les ollerías i el Museu - 2005

    Després de la publicació del llibre de 2002, en 2005 s'edita des de la regidoria d'Educació una guia didàctica sobre la història de Paterna.

  • Vídeo de presentació del museu

  • Exposició "Verd i manganés"

  • Vídeo L'últim terrisser, Paco Giner

  • Vídeo d'una terrissería medieval

T'interessa