Un gran socarrat de més de dos metres quadrats substituirà al panell anterior que va desaparéixer

La rotonda d’enllaç entre l’avinguda Tomás y Valiente amb el carrer Xirivella és un dels accessos principals al barri de la Coma. En este punt existia un antic mural que donava la benvinguda al barri i que ha desaparegut producte d’un acte vandàlic. Este fet ha comportat que veïns i entitats del barri, en col•laboració amb l’Ajuntament de Paterna s’hagen “conjurat” per a instaurar un nou mural emblema del barri amb l’esperança que siga respectat per tots. Des d’estos col•lectius resumeixen que “haguera sigut fàcil quedar-nos en la reivindicació que l’Ajuntament ho substituïra per un altre però pensem que és molt millor que siguen els propis col•lectius i molt especialment els jóvens els que s’involucren”.

El projecte suposa la creació d’un ‘socarrat’ de 2,25 m2 que estarà compost d’una banda central que reproduirà un dibuix medieval de l’emblemàtica Torre de Paterna. El disseny ha sigut reproduït, vectoritzat i escalat pels usuaris de l’àrea de Disseny i Il•lustració de l’Associació de Familiars i Malalts Neuromusculars de València, amb seu en el barri de la Coma, col•lectiu que ja ha col•laborat amb el mateix Ajuntament i multitud d’entitats o col•legis en el disseny de cartelleria. Per un altre costat els alumnes del C.P. de la Coma estan treballant en un taller de socarrats del qual eixiran els 24 ‘socarrats’ de grandària més xicoteta que serviran de sanefa per a envoltar la imatge central. Per a l’elaboració de tots els ‘socarrats’ i per a dirigir el projecte s’ha comptat amb la col•laboració completament altruista de dos artesans de Paterna, Salvador Valls i Salvador Galdeano, que estan dedicant el seu temps a este projecte ensenyant als jóvens una tècnica tan tradicional de Paterna. També col•laboren en el projecte un grup de menors en acollida i un altre de menors amb mesures judicials. L’Ajuntament de Paterna ha posat a disposició del projecte els forns ceràmics de la Casa de la Joventut en què s’introdueixen les plaques de fang decorades a base de pigments ceràmics i que es couen a una temperatura de 980 graus perquè cobren l’aspecte i textura característics del ‘socarrat’. A més s’han implicat en el projecte els regidors de Serveis Socials, Juanma Rodríguez, i de Dona, Andrea Sánchez, així com funcionaris de les àrees de Serveis Socials i també de Policia Local. Per la seua banda, la botiga Bauhaus, ubicada junt amb el propi barri de La Coma, ha assortit al projecte dels elements i ferramentes necessàries per al seu desenrotllament, col•laborant desinteressadament dins de la seua política de responsabilitat social corporativa. Moisés Gómez, director de la botiga de Paterna ha mostrat el compromís de l’empresa de continuar recolzant en este tipus de projectes socials.

L’alcaldessa de Paterna, Elena Martínez, va agrair a totes les entitats i persones que han posat en marxa este propòsit perquè “d’un acte vandàlic s’ha posat en marxa un moviment que implica a més de mig centenar de veïns del barri i que imprimeix sentiment de pertinença i un interés per formar part d’un projecte comú de convivència”.