• Aquest pla, que estarà vigent a Paterna fins a 2026, estableix 24 objectius i 113 accions dirigides a la millora de la situació dels xiquets, xiquetes i adolescents de la ciutat, a donar coherència a totes les polítiques, programes i serveis que es desenvolupen en el municipi orientats a aquest col·lectiu i a promoure la seua participació ciutadana.
  • El regidor d'Atenció a la Infància i Educació, David Fortea ha destacat que “aquest document demostra el compromís de l'Executiu socialista amb la infància i l'adolescència i se suma a la resta d'iniciatives que, des de 2017, hem anat impulsant com el reconeixement de Municipi Aliat de la Infància, el Consell de la Infància i l'Adolescència o la Mesa Local de la Infància i l'Adolescència.

L'Ajuntament de Paterna ha aprovat aquesta setmana en el ple ordinari municipal el seu I Pla de la Infància i l'Adolescència l'objectiu principal de la qual és promoure l'aplicació de la Convenció sobre els drets del Xiquet (ONU 1989) en l'àmbit del govern local, reconeixent un model de gestió municipal que vela pels drets d'infància.

Es tracta d'un projecte que ha comptat per a la seua elaboració amb la col·laboració del Consell de la Infància i l'Adolescència de Paterna i entitats especialitzades i que estableix diverses metes i accions dirigides a la millora de la situació dels xiquets, xiquetes i adolescents del municipi en els pròxims quatre anys.

El Pla de la Infància i Adolescència de Paterna estarà en vigència des de 2022 fins a 2026 i amb ell l'Executiu socialista cerca donar coherència a totes les polítiques, programes i serveis orientats a la infància i adolescència que es desenvolupen en el municipi, apostant per combatre les desigualtats i les situacions d'exclusió social perquè el principi d'igualtat d'oportunitats guie l'actuació municipal.

Referent a això, el regidor d'Atenció a la Infància i Educació, David Fortea ha explicat que “aquest pla demostra i visibilitza, una vegada més, el compromís de la corporació amb la infància i l'adolescència i se suma a la resta d'iniciatives que, des de 2017, han sigut impulsades per l'equip de govern socialista , com el reconeixement de Municipi Aliat de la Infància, el Consell de la Infància i l'Adolescència, la Mesa Local de la Infància i l'Adolescència o la taula externa, que permet la cooperació entre entitats especialitzades”.

En aquest sentit, el pla sorgeix de la necessitat de concretar les actuacions que donen resposta a les necessitats i drets dels xiquets, xiquetes i adolescents del municipi. D'aquesta manera, a partir del diagnòstic de situació, el Pla Local de la Infància i Adolescència estableix línies d'acció entorn a àrees definides com a estratègiques. El Pla parteix de la concepció de xiquets, xiquetes i adolescents com a subjectes de ple dret, i part activa de la transformació de Paterna.

El desenvolupament d'un Pla Local d'Infància i Adolescència té com a objectiu prioritzar i destacar la política de la infància, i promoure la participació ciutadana de xiquets, xiquetes i adolescents. Tal com explica David Fortea, “el projecte permet sensibilitzar a la població envers la infància i adolescència, atorgant-los major entitat i visibilitat. De la mateixa manera aquest document busca identificar i donar resposta a les noves realitats, tenint en compte les noves tecnologies, estructures familiars, i els processos migratoris”.

El Pla Local de la Infància i Adolescència de Paterna consta de 24 objectius i 113 accions, amb indicadors que permeten avaluar els resultats a curt, mitjà i llarg termini. Cada acció té una àrea i un equip responsable per a la posada en marxa, en coordinació amb la resta dels departaments municipals. El projecte està vinculat amb la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l'Agenda 2030.

El regidor d'Atenció a la Infància i Educació ha destacat que “per a definir aquests Eixos Estratègics hem recorregut a la participació de diferents institucions”. “El Consell de la Infància l'Adolescència ha tingut un paper fonamental, i hem comptat també amb centres educatius, AMPAS, entitats del tercer sector i portaveus dels grups polítics. Així mateix, hem realitzat enquestes a peu a població infantil i adulta”, ha explicat David Fortea.

Referent a això, l'edil ha volgut agrair la gran labor del departament d'Educació i Infància, encarregat de recopilar totes les dades i propostes de les diferents entitats participants.

El Pla de la Infància i Adolescència de Paterna estarà disponible en la pàgina web de l'Ajuntament, perquè la ciutadania puga consultar-lo de manera senzilla.