Aquesta peça, de gran valor patrimonial i etnogràfic i donada a l'Ajuntament pel veí de Paterna Paulino Moleón, ha sigut restaurada per tècnics professionals del Museu d'Etnologia de València

L'Ajuntament de Paterna ha restaurat un ordidor del segle XVIII que serà exposat en l'hostal-quadra de la Plaça del Poble com a element destacat del patrimoni històric de la ciutat.

Així ho ha anunciat el regidor de Patrimoni Històric, Roberto Usina, qui ha explicat que “aquesta peça forma part de la donació d'un veí de Paterna, Paulino Moleón, que constava de diferents màquines i utensilis relacionats amb la indústria tèxtil que va viure moments d'esplendor durant el segle XVIII”.

Usina ha recordat que totes aqueixes màquines donades han estat exposades al Espai Cultural Coves del Batà excepte el referit ordidor, que per les seues grans dimensions, encara no tenia assignada una ubicació.

Aquest ordidor, de gran valor històric, ha sigut tret recentment dels magatzems per a ser sotmés a un procés de restauració dut a terme per tècnics professionals del Museu d'Etnologia de València que li han retornat tot la seua esplendor.

Això, permetrà que puga ser exposat i visitat pel públic en general en les dependències de l'Hostal – Quadra de la plaça del poble.

L'ordidor és de fabricació francesa, concretament de la indústria de Francillon Ainné et fils, a la ciutat de Lió. La seua funció era filar passamaneries i es tracta d'una peça de gran valor patrimonial i etnogràfic dins del procés tèxtil de la sedería valenciana.

La província de València va ser una important productora de seda en el segle XVII i, des d'ací, s'exportaven teles tant nacional com internacionalment. En aqueix context de màxima esplendor de la indústria sedera, Paterna va ser un dels municipis des dels quals es produïen importants quantitats de lliures de seda, amb el que aquesta peça que forma part del patrimoni municipal és part de la història i de l'evolució econòmica i social de la ciutat.