Les diferents entitats públiques i privades que s'han donat cita hui en l'Ajuntament de Paterna han acordat continuar treballant conjuntament per a afavorir la convivència i la interculturalitat en el municipi.
Paterna ha renovat hui el Compromís Municipal per la Convivència, la Cohesió Social i la Interculturalitat, un protocol d'intencions i actuacions pel qual l'Ajuntament de Paterna, junt amb altres entitats públiques, (pertanyents a l'administració autonòmica i central) i privades, es comprometen a treballar per a promoure i afavorir la cohesió social i la convivència ciutadana intercultural en el municipi.
El respatler d'este compromís s'ha produït durant la tercera reunió de l'Espai de Relació Institucional (ERI) , una trobada celebrat en el saló de plens de l'Ajuntament de Paterna i emmarcat en el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural que l'Obra Social "la Caixa", amb la participació de la Fundació Secretariat Gitano de la Comunitat Valenciana i la col•laboració del consistori, està desenrotllant en els barris de Santa Rita i La Coma per a millorar la convivència veïnal i la cohesió i integració social.
Durant esta sessió de treball, l'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, la Directora de la Fundació Secretariat Gitano de la Comunitat Valenciana, Lola Fernández, i la Coordinadora del Projecte ICI de l'Obra Social "la Caixa" a la Comunitat Valenciana, Lorda Peracaula, han destacat "los avanços aconseguits en els processos comunitaris que s'estan duent a terme en estos dos barris paterneros" i han subratllat "la importància de continuar apostant per un Compromís Municipal per la Convivència que ja compta amb el respatler institucional de 15 entitats públiques i privades, tant de l'administració local com autonòmica i central"
En esta tercera sessió de treball ha estat presents: Ajuntament de Paterna, Obra Social "la Caixa", Fundació Secretariat Gitano de la Comunitat Valenciana, Regidoria de Protecció a les Persones i Participació Ciutadana, Policia Local Paterna, Universitat de València, Gestió i Servicis de Paterna. Per part de la Generalitat Valenciana, Direcció General de Salut Pública de València, Direcció d'Atenció Primària Departament Arnau de Vilanova-Lliria, EVES- Subdirecció General de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, Inspecció General d'Educació i Direcció General d'Inclusió Social. I per part de l'administració central, Policia Nacional de Paterna. Incorporant-se en este cas com noves entitats implicades, Fundació Diagrama, Universitat Catòlica de València i Save The Children.
Al llarg de l'acte, els representants de les diferents administracions participants han exposat la seua implicació i la seua aportació al desenrotllament d'este Procés Comunitari Intercultural, tant en La Coma com en Santa Rita, que té com a objecte fomentar la interculturalitat, reforçar la convivència i afavorir la mediació comunitària en ambdós zones.
Per això, la sessió de treball s'ha centrat a compartir la situació dels processos comunitaris de La Coma i Santa Rita, aportant-los elements estratègics que puguen garantir la seua sostenibilitat.
Així mateix, els diferents participants han coincidit en la necessitat d'apostar per un Marco d'Acció i Desenrotllament Comunitari a Paterna, sobretot en temes relacionats amb la immigració, la interculturalitat, la gestió de la diversitat i la convivència en el territori. De la mateixa manera, s'ha proposat i consensuat un protocol que dot els espais tècnics d'una estructura operativa que establisca la seua organització i funcionament.
En este mateix espai de treball, s'ha aprofitat per a posar en valor l'alt nivell d'implicació per part dels diversos recursos, administracions i entitats. Així, a nivell de dades, ens trobem amb més de 120 recursos implicats, 44 pertanyents a l'administració, 43 recursos tècnics i 42 en l'àmbit de la ciutadania. El que suposa un total de més de 283 persones, 95 pertanyents a l'administració, 155 recursos tècnics i 33 ciutadania.
A més, si atenem a les accions desenrotllades durant el 2015, hi ha hagut més de 5.575 participants en les accions i activitats (formatives, de tallers o accions extraordinàries) que s'han organitzat en els dos barris. Amb més de 33 accions en el barri de la Coma i uns 2.101 participants; i més de 48 accions en el barri de Santa Rita i uns 3.474 participants. Sobrepassant així el nombre de les 80 accions, on destaca l'Acció Global Ciutadana realitzada, tant en el barri de la Coma (maig 2015) com en Santa Rita (març 2015) , amb més de 1.320 participants (370 en la Coma i 950 en Santa Rita) i l'Escola d'Estiu de què han format part més de 400 xiquets i xiquetes.
Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (ICI)
El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural, impulsat per l'Obra Social "la Caixa" en 39 barris de l'Estat espanyol en col•laboració amb distintes Administracions i entitats socials, és una iniciativa d'intervenció preventiva que fomenta les relacions interculturals, afavorix la cohesió social i pretén l'apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenrotllament comunitari. A Paterna, el Projecte es du a terme des de l'any 2010 en el barri de La Coma i des del 2014 en el barri de Santa Rita.