• La ciutat explicarà demà a les 14:15 hores a la Plaça Central del pavelló 7 d'IFEMA com sent i projecta la cultura de la pólvora i el foc a través de diferents manifestacions culturals i festives, en especial La Cordà.
  • Declarada Festa d’Interés Autonòmic en 2007 i Festa d’Interés Turístic Nacional en 2017, LA CORDÀ DE PATERNA ultima els passos administratius per a ser reconeguda oficialment aquest 2022 com Bé d'Interés Cultural Immaterial.

Coneguda per la seua especial relació, protecció i promoció de la cultura del foc i la pólvora, i recentment declarada “Ciutat del Foc” per les Corts Valencianes, la ciutat de Paterna torna enguany a la Fira Internacional de Turisme (FITUR) per consolidar la seua projecció turística internacional com bressol de la pólvora, protectorat pirotècnic i escenari de rodatges cinematogràfics.

Per aquest motiu, a banda de comptar amb un estand promocional a l’espai de la Comunitat Valenciana, Paterna exposarà demà dimecres, 19 de gener a les 14:15 hores a la Plaça Central d'IFEMA com sent el foc i com cuida d’aquest a través de diferents manifestacions culturals i festives, una tradició amb segles d’història a la ciutat, que forma part de l’ADN dels seus habitants, que passa de generació en generació i que té la seua màxima expressió en La Cordà de Paterna.

Tanmateix, el dijous 20, a les 16:40 hores serà el torn de donar a conéixer el seu vessant més cinematogràfic. Ho farà a l’espai Fitur Screen.

L’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, i la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa, s'han mostrat orgullosos de com s'ha anat protegint i promovent aquesta cultura de la pólvora i el foc, fins i tot durant els darrers anys i de com la ciutat s’anat afiançant com localització de molts projectes cinematogràfics, sempre de la mà del seu Festival de Cinema Antonio Ferrandis. Dos vessants que formen part de l’atractiu de la ciutat i que l'afiancen com destinació turística.

“Entre tots, Ajuntament, federacions festives i consells sectorials hem treballat per aconseguir que Paterna siga bressol, protectorat i referent de la pólvora i el foc”, senyalen tots dos, al mateix temps que destaquen que “des de l’Executiu socialista seguirem treballant per a cuidar i enfortir aquest arrelament, que forma part de l’ADN dels paterners i que està present en cada celebració de la nostra ciutat”.

PATERNA CIUTAT DEL FOC, catalogació oficial aconseguida a 2021, representa la vinculació del municipi i dels seus habitants amb el foc que troba la seua màxima expressió a La Cordà de Paterna.

Amb més de dos segles d’història, La Cordà s’ha consolidat com un esdeveniment únic i inigualable en el món reconegut amb nombroses distincions en l'àmbit nacional i que busca afiançar la seua projecció internacional.

Declarada Festa d’Interés Autonòmic a 2007 i Festa d’Interés Turístic Nacional a 2017, La Cordà de Paterna ultima els passos administratius per a ser reconeguda oficialment aquest 2022 com Bé d’Interés Cultural Immaterial, un pas més en la protecció i promoció d’aquesta festa tan singular i emblemàtica.

I és que cada últim diumenge d’agost, el cel de Paterna s’il·lumina amb el tret de més de 70.000 coets en menys de 20 minuts. Es tracta de La Cordà de Paterna, la festa gran del municipi que cada any reuneix vora 350 tiradores i tiradors al carrer Major de la ciutat per disparar 1.000 quilos de pólvora.

La grandiositat d’aquest espectacle de llum i so ha convertit aquesta festa en la manifestació pirotècnica que més quantitat de pólvora quema en menys temps i al municipi de Paterna en un dels principals defensors, protectors i impulsors del sector pirotècnic autonòmic i nacional, fins i tot als moments més complicats que ha viscut aquest sector a causa de la pandèmia.