Els tractaments periòdics permeten que la plaga no afecte en gran manera en les zones urbanes

L’empresa pública Gestió i Serveis de Paterna va realitzar a finals de 2014 l’actuació que periòdicament desenrotlla per a combatre plagues de processionària en pins de parcs i carrers del municipi, així com en els col•legis públics.

A causa de la gran extensió del terme municipal va ser necessari actuar sobre una quantitat aproximada de 7.000 pins, executant-se a través de l’empresa pública dins de la comanda de jardineria i silvicultura sense carregar-la a l’Ajuntament, sent un exemple més de l’eficiència de l’empresa pública.

A finals d’any es va desenrotllar el tractament preventiu utilitzant per a això productes biològics, com ja es desenrotlla en altres campanyes. En concret per a combatre la processionària s’utilitza el ‘bacillus thuringiensi’, un bacteri que es descompon per acció dels sucs intestinals de les erugues, ataca al sistema intestinal de l’eruga paralitzant així les mandíbules i el tracte intestinal, produint el cessament de l’alimentació. El bacil és arruixat contra els arbres utilitzant un equip a pressió que arriba fins els 20 metres i és innocu per al ser humà.

L’actuació s’ha desenrotllat en tots els barris del municipi, sent la Canyada, la Coma, Santa Gemma, Terramelar, i punts del nucli urbà com l’avinguda Europa, Parc d’Alborgí, Parc Central o Santa Rita els que compten amb nombre més gran de pins, encara que cedres i avets també poden ser afectats per la qual cosa reben el mateix tractament. Encara que l’actuació preventiva ha resultat efectiva la gran quantitat de pins existent en el municipi comporta que puga aparéixer algun cas aïllat de processionària. En estes situacions els veïns poden posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Paterna que enviarà efectius per a eradicar la possible bossa de processionària.

TOMICUS CONTROLAT

Per un altre costat l’Ajuntament continua actuant contra el tomicus, escarabat que el passat any va suposar una minva important dels pins jóvens del municipi. A través de l’empresa pública Gespa es va procedir en el mes de setembre passat a la instal•lació de trampes d’intercepció de vol de tomicus per a combatre la seua proliferació, sent un dels primers municipis de la Comunitat a desenrotllar esta mesura. Durant els primers mesos es va apreciar una alta efectivitat d'estes, capturant una mitjana de 80-100 unitats al mes en cada una de la trentena de trampes instal•lades. L’èxit de l’actuació desenrotllada, junt amb l’arribada de les pluges que han enfortit els pins i en acabar la temporada de risc pel propi cicle vital d’este escarabat, ha provocat que la plaga estiga controlada. No obstant això no es retiraran les trampes, que es mantindran com una actuació més de les que es desenrotllen per a protegir l’arbratge del municipi.