La trobada, en la qual han participat un centenar de persones, s’emmarca en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que desenrotlla l’Ajuntament de Paterna, l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Secretariat Gitano de la Comunitat Valenciana
El Teatre Capri de Paterna ha acollit este matí la presentació de la Monografia Comunitària i el Diagnòstic del Barri de Santa Rita, un estudi detallat de la situació actual d’esta barriada paternera que recopila les claus i les estratègies necessàries per a fer d’este lloc un espai favorable de convivència i en l’elaboració del qual han participat més de 350 persones i 50 entitats.
Esta presentació ha tingut lloc durant la celebració d’una Trobada Comunitària, un espai de debat i reflexió en què han participat prop d’un centenar de persones emmarcat en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l’Obra Social “la Caixa” i desenrotlla l’Ajuntament de Paterna i la Fundació Secretariat Gitano de la Comunitat Valenciana. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo; la directa general d’Inclusió Social, Helena Ferrando; el regidor de Protecció a les Persones i Participació Ciutadana, Julio Fernández; la regidora de Tradicions, Cultura i Foc, Paqui Percihe; la representant institucional del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social “la Caixa”, Lourdes Peracaula; i la directora de la Fundació Secretariat Gitano a la Comunitat Valenciana, Lola Fernández.
Este projecte té com a objectiu posar en marxa un procés comunitari per a promoure la convivència ciutadana intercultural en Santa Rita, un barri amb una rica diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa. En este context, els processos de cohesió i d’intervenció comunitària es fan imprescindibles perquè este territori siga un espai on els seus veïns i veïnes se senten integrats, protegits i amb oportunitats de desenrotllament.
Durant la Trobada, que s’ha plantejat com un espai de participació obert, s’han donat a conéixer els resultats que arreplega la Monografia Comunitària, un treball en permanent construcció que recopila i organitza un coneixement compartit sobre el barri de Santa Rita per a ajudar a comprendre el seu present i poder abordar conjuntament el seu futur i que, en els següents mesos, donarà pas a una sèrie d’accions que es concretaran en una Programació Comunitària.
Els assistents han coincidit a destacar la importància de la implicació activa de tots els actors implicats en la vida d’eixe barri i han incidit que la seua mirada ha de dirigir-se cap a la comunitat i l’acció de les persones, no sols per a poder abordar la integració i la cohesió social, sinó també per a poder previndre la conflictivitat.
En este sentit, optimitzar les capacitats de resposta, posar en el centre a les persones, connectar i conéixer la realitat, consensuar accions, afavorir la proximitat, crear vincles, reconéixer el que ens uneix identitàriament, posar l’èmfasi en el comú i tindre com a finalitat el benestar i progrés de la comunitat són algunes de les idees que s’han repetit al llarg d’esta jornada, concebuda com un espai de trobada i presa de consciència de tots els col•lectius i entitats del barri per a crear un context que afavorisca la trobada i el diàleg per a la construcció de relacions que enfortisquen el territori amb la mirada posada en la sostenibilitat dels processos comunitaris.
Monografia Comunitària i Diagnòstic
La Monografia Comunitària del Barri de Santa Rita arreplega una “fotografia” dels diversos aspectes i característiques estructurals que componen este territori, des dels seus orígens i a la seua història demogràfica fins al seu moviment ciutadà, passant per sectors com el socioeducatiu, la salut comunitària, l’ocupació o els espais de culte.
Este estudi deté la seua mirada en l’àmbit de la convivència i la cohesió social, ressaltant l’important paper que han jugat, tant la ciutadania, com l’Administració i els recursos tècnics, ja que són els que han permés esta primera aproximació al barri.
El Diagnòstic Comunitari també ressalta aspectes com la necessitat d’establir espais i vies que faciliten i milloren les relacions i la convivència en este barri, que pareix continuar insistint a marcar les diferències entre les gents de distintes cultures, més que potenciar la riquesa de la diversitat.
En este sentit, el cuidar els espais públics i establir un pla d’intervenció en les finques, el prestar especial atenció als jóvens i a les seues alternatives d’oci i temps lliure, la necessitat que els centres educatius s’òbriguen al barri propiciant una educació integral on s’aconseguisca reduir l’absentisme, són algunes de les necessitats plantejades en este estudi.
Qui conformen el Procés Comunitari del barri de Santa Rita
És important assenyalar que en la construcció d’este coneixement compartit han participat més de 350 persones i més de 50 entitats i recursos del territori.
Si atenem a diversitat cultural, podríem ressaltar les dades següents: un 13% pertany a població migrant i un 87% a població autòctona (el 12% de la qual, d’ètnia gitana). De tots ells, un 38% era home i un 62% dona, i un 25% estaria englobat en el col•lectiu d’infància-joventut, enfront d’un 75% en població adulta.
A més, del 100% de la diversitat cultural present en el barri (45 nacionalitats), un 24% aproximadament ha contribuït amb les seues aportacions a la construcció d’este coneixement. Per sectors ens trobem amb els següents percentatges de participació: Administració 14%, recursos tècnics 20%, ciutadania 21%, comissions tècniques 6%, associacionisme i oenegés 13%, àmbit socioeducatiu 12% i salut 14%.
Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural
El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, impulsat per l’Obra Social “la Caixa” en 39 barris d’Espanya en col•laboració amb distintes Administracions i entitats socials, és una iniciativa d’intervenció preventiva i promocional que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i que pretén l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenrotllament comunitari. A Paterna, el Projecte es du a terme des de 2010 en el barri de La Coma i, a causa dels seus resultats positius, es va estendre en 2014 al barri de Santa Rita.