Ajuntament de Paterna i Obra Social La Caixa donen suport a un procés que compleix ja cinc anys

L’Ajuntament de Paterna, amb el suport d’Obra Social La Caixa, va acollir la segona reunió de l’Espai de Relació Institucional ERI, en el qual les distintes institucions i entitats implicades analitzen i acorden les línies a desenrotllar dels processos comunitaris que s’estan desenrotllant en la Coma per cinqué any i en Santa Rita en el seu primer any.

Ajuntament de Paterna, Obra Social La Caixa, Direcció General de Salut Pública, Direcció d’Atenció Primària de l’Hospital Arnau de Vilanova, Inspecció General d’Educació, Direcció General d’Integració i Inclusió Social, Policia Nacional, Policia Local, Gespaterna, Grup IMEDES, Universitat de València, Subdirecció General de l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut i Fundació Secretariat Gitano van ser les entitats representades en la dita trobada, tots ells agents clau de les actuacions que s’estan desenrotllant amb l’objectiu de millorar la cohesió social i la convivència intercultural en estos barris.

En el barri de La Coma s’han dut a terme més de cinquanta accions directes principalment en els àmbits socioeducatiu i de salut comunitària. En elles han intervingut més de 600 persones amb 23 entitats implicades. Potenciar la convivència i reforçar la protecció a la infància són dos dels eixos bàsics de les actuacions en el barri desenrotllant projectes d’Intervenció Educativa Integral i utilitzant per a això ferramentes com l’hip hop social, l’art urbà o l’espai públic. També s’han desenrotllat actuacions de Salut Comunitària mitjançant la posada en marxa de la Mesa de Salut o el programa Dibuixant Salut. L’APP Agenda del barri o l’acció global ciutadana “Jo sóc la Coma” són altres de les actuacions implementades. Pel que fa al barri de Santa Rita amb només mig any d’actuació del Procés Comunitari. s’està en fase de posada en marxa dels diversos espais tècnics de treball i d’elaboració de la monografia comunitària. L’esforç s’ha enfocat a la creació d’un Espai Ciutadà treballant també sobre els eixos de l’Educació i la Salut Comunitària i ja s’ha posat en marxa actuacions com l’acció global ciutadana “Jo sóc barri de Santa Rita”, entre altres.

La trobada va comptar amb la presència de Marco Marchioni, com assessor científic del projecte d’intervenció comunitària intercultural a nivell nacional. L’expert treballador social va sintetitzar com ningú els objectius del projecte, recordant que “no hem vingut a salvar res, venim a ajudar cada un des del nostre àmbit per un projecte comú”. Marchioni va assenyalar com “essencial” el fet de que “totes les administracions, entitats i agents implicats s'assenten en una taula per a treballar sobre la millor manera d’implementar els recursos existents per a afrontar reptes com la millora de la convivència, la formació o l’ocupació”.

La creació d’este espai ha permés, entre altres qüestions, reconéixer la labor i recolzar la implicació dels tècnics de les distintes entitats i administracions implicats en els processos comunitaris de la Coma i Santa Rita, així com el gradual increment de recursos en estos barris. En el cas de la Coma és significatiu el fet que va informar la directora d’atenció primària de l’Arnau de Vilanova, que en la clau de la programació comunitària, s’incorporava una nova infermera de pediatria al Centre de Salut de la Coma.

L’alcaldessa de Paterna, Elena Martínez, ha agraït a totes les entitats que conformen el projecte, i especialment a Obra Social La Caixa, l’esforç realitzat en dos barris amb necessitats molt específiques que requereixen una atenció especial per part de tots.