El dissabte 17 i el diumenge 18 se celebraran la Gran Nit Mora i Cristiana respectivament, que cada any congreguen a milers d'espectadors durant les desfilades

La Federació Intercomparses de Paterna afronta les seues primeres Festes de Moros i Cristians després d'iniciar-se l'expedient per a ser reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic.

Per això, enguany la Federació, amb la col·laboració de l'Ajuntament, presenta un complet programa d'activitats amb el qual vol donar a conéixer la seua tradició festera que, amb més de 40 anys d'història, forma part de la narrativa cultural de la localitat. 

Tal com ha assenyalat la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa “les Festes de Moros i Cristians, juntament amb els actes de foc, són un dels grans reclams turístics dins de la programació de les Festes Majors de Paterna”.

I en aqueix sentit ha reconegut que “els grans esdeveniments de Intercomparses com la Gran Nit Mora i Cristiana atrauen cada any a centenars de veïns i visitants d'altres localitats, congregant així a milers d'espectadors al voltant d'una festa que s'ha convertit en un referent en la Comunitat Valenciana”.

Les activitats donaran començament el dijous 15. Després del Pregó que donarà inici a les Festes Majors, se celebrarà el tradicional hissat de banderes a càrrec de les Capitanies Mores i Cristianes, Raxida i Zíngara respectivament, al qual seguirà la Entraeta, una desfilada en formació de bàndol, capitanejat pels estendards de les 23 comparses i un cap.

El dissabte 17 a les 8 del matí se celebrarà la Diana, un acte en el qual els comparsers i comparseres retran homenatge als Patrons de les Festes amb una ofrena floral a l'Església de Sant Pere Apóstol, seguit d'una desfilada fins als peus de la Torre.

Ja a la nit tindrà lloc un dels actes més esperats, la Gran Nit Mora, que al costat de la Gran Nit Cristiana que se celebrarà el diumenge 18, convertiran al municipi en un espectacle de llum i color amb boatos, desfilades, danses i música festera.

El dilluns 19 la festa la protagonitzaran els més xicotets amb la desfilada infantil i l'escenificació del Parlament representat íntegrament per xiquets i xiquetes de 4 i 11 anys. 

A aqueix respecte la presidenta de Intercomparses, Maria Ángeles Salvador, ha destacat que “cada vegada són més els xiquets i xiquetes que se sumen a la nostra gran família festera, la qual cosa demostra la projecció de futur dels Moros i Cristians, que es consolida com una ferma candidata a ser reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Autonòmic”.

El dimarts 20 comparsers/es i veïns/es gaudiran amb la representació del lliurament de Paterna al Rei En Jaume I. Després de l'acte, es procedirà a l'arriat de banderes i es coneixeran les comparses capitanes del 2020.

El punt final a les festes de Moros i Cristians de Paterna el posarà el tradicional ball de disfresses que se celebrarà el dimecres 21 en el col·legi Villar Palasí, i al qual assistiran les diferents comparses, veïns i veïnes per a gaudir d'una fi de festa amenitzat per la reconeguda orquestra Scream.