Infraestructura i Medi Ambient

Característiques de la plaga

La Processionària del pi es la plaga más importante de los pinares mediterráneos. és la plaga més important de les pinedes mediterrànies. Deu el seu nom de "Processionària" a que es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó. El seu nom científic és Thaumetopoea pityocampa, pertanyent a l'Orde Lepidoptera, Família Thaumetopoeidae

El cicle biològic de la Thaumetopoea pityocampa és el següent:

 • A l'estiu apareixen les palometes de Processionàries del pi; s'aparellen i la femella posa els ous en les acícules dels pins, a partir de mitjan d'agost aproximadament.
 • Les erugues naixen als 30 o 40 dies de la posada, és a dir, entre mitjan de setembre i mitjan d'octubre (Hemisferi Nord).
 • Les erugues construïxen nius o bossa de manassos de seda que els servixen de refugi per a passar els freds de l'hivern.
 • Quan arriba la primavera, o finalitzant l'hivern (des de febrer a primers d'abril) , les erugues descendixen en fila al sòl, d'ací el nom de Processionària; se soterren i crisalidan dins d'un capoll. De les crisàlides sorgixen a l'estiu les palometes que s'aparellaran donant començament a un nou cicle.

"Pla de zones de tractament

Avís de plagues en zones municipals

 • 96 137 96 00
 • Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Control de la plaga

Per al control de la plaga de la processionària dels pins (Thaumetopoea pityocampa) en les masses boscoses municipals de Paterna, de l'estudi del seu cicle biològic i de l'experiència derivada d'anys anteriors, fan falta actuacions diferents.

Mostratge i evolució de les poblacions de la plaga

A fi de conéixer l'evolució de les poblacions de les plagues en les pinedes de Paterna, determinar el moment en què es produirà el naixement de les erugues, la qual cosa permetrà afinar amb la data ideal dels tractaments i reduir el nombre de mascles que fecundaran les femelles.

S'hauran d'instal·lar abans de la primera quinzena d'Agost trampes que porten en el seu interior una xicoteta quantitat de feromones sexuals, procedint al recompte dels mascles atrapats en les trampes de forma setmanal.

Control de la plaga

Per a controlar la plaga de la processionària en les pinedes de Paterna, s'haurà de realitzar un tractament amb l'insecticida biològic Bacillus thuringiensis, compost per milions de bacteris les quals al ser ingerides pels primers estadis larvaris (l1 i l2) de la plaga creguen una prototoxina que destruïx el sistema digestiu.

Per a aconseguir els efectes desitjats de l'insecticida biològic Bacillus thuringiensis sobre poblacions larvàries de la pocesionaria (Thaumetopoea pityocampa) este haurà de ser aplicat 40-50 dies després de detectar el màxim nombre d'individus arreplegats en les trampes.

Atenció d'Incidències: Atendre a sol·licituds d'actuacions puntuals (derivades de queixes i reclamacions) , consistents en la retirada de nius, en aquells casos que la seua presència de lloc a algun tipus de risc a la població afectada, el seu caràcter serà puntual i estaran situats en via pública, col·legis, jardins o edificis municipals.

L'Ajuntament de Paterna realitza al llarg de l'any un tractament preventiu de desratització i desinfecció anti vectorial en el clavegueram municipal, mantenint este net de rates, panderoles o qualsevol vector que genere regs de salut per als veïns de Paterna.

A més dels tractaments programats anualment, l'Ajuntament de Paterna atén qualsevol avís de la presència rates i panderoles en el clavegueram municipal en un màxim de 72 hores.

A fi d'obtindre una informació immediata i gràfica sobre la localització dels punts d'esquer raticida i reconéixer in situ el nivell de panderoles, s'ha introduït un senzill i útil codi de símbols i colors:

 • Roig: presència de panderoles
 • Verd: mitja-baixa presència de panderoles
 • Blanc: nul·la presència

Així mateix, una creu indica la instal·lació d'esquers en les trapes del clavegueram, el color de les quals indica la presència de panderoles. Una vegada atés l'avís, es col·loca en la zona una etiqueta per a documentar-ho.

En cas de detectar la presència de plagues en la via pública, poden dirigir-se al Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament, o enviant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Consells

Sigue estos sencillos consejos para prevenir la aparición de ratas y cucarachas en tu casa o terrenos/garajes/edificios de tu propiedad

Rates

 • TAPA ELS ACCESSOS a llocs que puguen utilitzar com a nius o amagatalls.
 • CURTA BRANQUES per les quals puguen enfilar a altres zones més altes.
 • NNO ACUMULES DESPERDICIS.
 • NO TOCS PRODUCTES RATICIDES, NI ANIMALS MORTS sense la deguda protecció.
 • NO DEIXOS AIGUA NI ALIMENTS al seu abast.

Panderoles

 • IMPEDIX LA SEUA ENTRADA PASSIVA A CASA amb els comestibles, la roba provinent de la bugaderia i altres paquets.
 • REPARA LES AIXETES amb fugues i evita que l'aigua es vessament.
 • MANTÍN LA CASA NETA i ordenada.
 • EMMAGATZEMA ELS ALIMENTS en recipients tancats rebostos.
 • NETEJA LES SOBRES de les menjars i guarda-les en recipients tancats.
 • USA ALGEPS PER A TAPAR ELS CLAVILLS i clavills en parets i pisos.

Este servici es realitza exclusivament en les vies i clavegueram públic, per la qual cosa per a eradicar una plaga en els domicilis privats cal contactar amb empreses especialitzades. A més, és recomanable conéixer els hàbits i característiques d'estos animals i seguir uns senzills consells.

Rates

Són animals socials que viuen en colònies i l'avistamiento d'una sola es deu al procés expansiu de tot un grup de rates.

Riscos sanitaris i danys

Transmeten nombroses malalties, com a leptospirosi, salmonel·losi, triquinelosis, ràbia, pesta bubònica o tifus murino.

Contaminen grans quantitats d'aliment a través dels seus excrements, orina o pèls; ocasionen danys estructurals en edificis i instal·lacions, destruïxen materials amb la seua activitat i inclús poden paralitzar indústries alterant processos d'alta tecnologia, són responsables d'incendi en edificis al provocar curtcircuits.

Control i desratització

Per a un control correcte de rates, ratolins és necessari conéixer el seu comportament i utilitzar els productes d'última generació amb les precaucions necessàries per a no provocar danys als sers humans; per això, l'Ajuntament de Paterna du a terme durant tot l'any treballs de desratització per a frenar la seua proliferació, però el millor remei és la col·laboració de tots en la lluita contra les rates.

En els encreuaments s'instal·larà un raticida anticoagulant d'última generació formulat com a bloc estrusionado parafinat (Resistent tant física com químicament a este efecte de la humitat i no produïx vessaments) . Suspés amb fil d'aram per damunt del nivell de l'aigua a 4 cm, amb una quantitat d'esquer de 200 gr. per posta. Realitzant-se una rotació de matèria activa.

Polvorització d'un insecticida residual sobre les superfícies per les quals l'insecte marxa, i tractar els refugis potencials

Es realitza una rotació d'insecticides per a evitar l'aparició de resistències.

Panderoles

Viuen en clavills i clavills, davall dels mobles darrere de botelles i plats de cuina, davall les piques, en desaigües, albellons i latrines. Li atrauen la calor i l'humedad.Se alimenta de qualsevol cosa, en particular de comestibles, paper, cuiro, cabells, -te-les, goma, esputs i altres panderoles. Són nocturnes i passen el 75% de la seua vida en els seus refugis (clavills, badalls,) Per estos motius, per cada una que vosté veu es calcula que hi ha prop de 200 més amagades.

Riscos sanitaris

Estan considerades com un dels principals transmissors de malalties al ser humà a través de la contaminació d'aliments i d'utensilis de cuina per simple contacte.

Els seus excrements, així com parts del seu cos, poden contindre un elevat nombre d'al·lèrgens que en persones sensibles poden provocar urticàries, esternuts o llagrimeig sever.

Per a un control correcte de les panderoles és necessari conéixer el seu comportament i utilitzar els productes d'última generació amb les precaucions necessàries per a no provocar danys als sers humans; per això l'Ajuntament de Paterna du a terme durant tot l'any treballs de desinsectació per a frenar la seua proliferació, però el millor remei és la col·laboració de tots en la lluita contra les panderoles.

T'interessa